Stiens: 058 257 17 12

Gorredijk: 0513 46 38 25

Surhuisterveen: 0512 74 80 10

Elahuizen: 0514 22 22 00

  • Een begrip sinds 1854
  • 4 vestigingen in Friesland
  • Meer dan 20 dealerschappen
  • Ruim aanbod occasions

Uitreiking ‘Broekens’ Boek

Afgelopen zaterdag 18 september vond de uitreiking plaats van het reeds eerder aangekondigde boek over de meer dan 165 jarige geschiedenis van de Broekens bedrijven.

In de vernieuwde en uitgebreide werkplaats van Bromach, een van de bedrijven uit de Broekens Holding, was een grote groep genodigden aanwezig  bij de overhandiging van het eerste boek.

Het bijna 300 pagina’s tellende boek beschrijft de geschiedenis van het bedrijf vanaf het prille begin in de smederij in Anjum, in 1854, tot het huidige moderne mechanisatiebedrijf dat het nu is.

Mede aan de hand van vele interviews met oud werknemers, klanten, leveranciers en andere betrokkenen wordt een persoonlijk en nauwgezet beeld van het bedrijf geschetst en de ontwikkeling gedurende de historie van het bedrijf. Ook plaatst schrijver Klaas Smit alles tegen een achtergrond van de ontwikkeling van de landbouw en maatschappij in z’n algemeen, en geeft daarin ook de ontwikkeling van de landbouwmechanisatie aan.

Renze Gerrit Broekens en Gerrit Broekens bedanken schrijver Klaas Smit en samensteller Joke Broekens.

Het boek is uitgebreid geïllustreerd met veel foto’s, advertenties en andere afbeeldingen ter aanvulling op de verhalen door de jaren heen. Dit alles verzameld door Joke Broekens die, samen met Klaas Smit, het boek samengesteld heeft.

Het eerste boek werd uitgereikt aan Wietze Zijlstra, die vanaf 1954 vele jaren werkzaam was in de smederij in Anjum, onder leiding van voorvader pake Renze Broekens.

Ook werd er een boek uitgereikt aan topondernemer Dr. Bernard Krone, van de in Duitsland gevestigde Krone Gruppe. Krone is een wereldwijd  toonaangevende producent van een breed scala van landbouwmachines en vrachtwagen trailers. Het bedrijf heeft zijn hoofdvestigingen gevestigd in Spelle en Werlte, in de deelstaat Nedersaksen.  

Dr. Krone sprak  in zijn dankwoord de waardering uit voor de jarenlange plezierige en zakelijk succesvolle samenwerking tussen de beide families en de bedrijven, al sinds 1958.

Daarnaast brak hij in zijn speech een lans voor de landbouw in West Europa, die in zijn optiek nu te veel op de korrel genomen wordt door de vele maatschappelijke groeperingen. Er wordt veel te makkelijk voorbij gegaan aan het belang van de landbouw wereldwijd, waar nog steeds vele miljoenen mensen onvoldoende voedsel hebben. Ook de mate van waardering voor het vakmanschap, en de stappen die de landbouw qua duurzaamheid reeds gemaakt heeft, blijft in zijn optiek vaak onderbelicht.

Wij zijn dealer van