Stiens: 058 257 17 12

Gorredijk: 0513 46 38 25

Surhuisterveen: 0512 74 80 10

Elahuizen: 0514 22 22 00

 • Een begrip sinds 1854
 • 4 vestigingen in Friesland
 • Meer dan 20 dealerschappen
 • Ruim aanbod occasions

De nieuwe registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen die van de openbare weg gebruikmaken. Ook voor bestaande landbouwvoertuigen. Vanaf 1 januari kunnen bestaande landbouwvoertuigen daarom, zonder keuring, bij de RDW worden geregistreerd. Het voordeel van nu registreren? Je bespaart geld, want vanaf 1 januari 2022 is een keuring wel verplicht!

Wat houdt de registratie- en kentekenplicht in?

Wanneer je met je landbouwvoertuig sneller dan 25 km/u wilt rijden, ben je vanaf 1 januari verplicht om een kenteken op je voertuig te hebben. Dat is de kentekenplicht. Is een ontheffing voor jouw voertuig verplicht? Dan moet je het registreren. Dat is de registratieplicht. Ook wanneer je je voertuig op de openbare weg gaat gebruiken, is registratie in veel gevallen verplicht. Uiteindelijk moeten ook alle geregistreerde voertuigen per 1 januari 2025 een kentekenplaat voeren aan de achterzijde van het voertuig.

De registratie- en kentekenplicht geldt voor land- en bosbouwtrekkers en -aanhangers (zoals een kipper), verwisselbare en getrokken uitrustingsstukken (zoals een getrokken schudder of rooimachine), motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS zoals graaf- en oogstmachines) en mobiele machines. Enkele uitzonderingen zijn fruittreintjes, meeneemheftrucks en voertuigen die niet harder gaan dan 6 km/u.

De registratie gebeurt op basis van de volgende gegevens:

 • VIN (Voertuig Identificatie Nummer / serienummer)
 • Voertuigcategorie (trekker, getrokken machine etc)
 • Merk
 • Handelsbenaming (zie motorkap)
 • Type (zie constructieplaat, niet verplicht)
 • Bouwjaar
 • Brandstof
 • Maximum constructiesnelheid

Houd er rekening mee dat een landbouwvoertuig vanaf 1 mei APK-plichtig is indien het een constructiesnelheid van 50 km/u of hoger heeft en dat de maximum toegestane snelheid in Nederland 40 km/u is.

Wat kan Broekens voor je betekenen?

Het inschrijven en de tenaamstelling van jouw voertuig in het kentekenregister van de RDW kan Broekens helaas niet voor je doen. Hiervoor heb je een “DigiD” of “eHerkenning” nodig. Doe dit voor 01-01-2022 om een verplichte keuring te voorkomen. Nieuwe trekkers en machines welke onder de kentekenplicht vallen, worden door ons standaard met kenteken afgeleverd.

Wat kun je nu al zelf doen?

Als eigenaar van een landbouwvoertuig kun je eenvoudig zelf bij een RDW keuringsstation of online je voertuig registeren. Op de registratiewebsite van het RDW kun je één of meerdere landbouwvoertuigen tegelijkertijd registeren door bovenstaande gegevens in te vullen. Wil je meer dan 25 voertuigen registreren? Maak dan vanaf 1 april gebruik van een zogenaamde bulkaanvraag bij de RDW.

Na goedkeuring ontvang je het kentekenbewijs / tenaamstelling al binnen enkele werkdagen op de deurmat. Vervolgens kun je met dit bewijs een nieuwe kentekenplaat laten maken bij jouw automaterialenzaak. Vergeet ook niet je verzekeraar hiervan op de hoogte te stellen, want je voertuig is vanaf nu verzekeringsplichtig (uitgezonderd aanhangers en verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken)!

Wat kost een registratie?

De registratie kost € 18,-. De kosten van een kentekenplaat bedragen ongeveer €15 per stuk. Wanneer je voor 31 december je landbouwvoertuig registreert, kan dit nog zonder dat je verplicht bent om – tegen betaling – een keuring door de RDW uit te laten voeren. Bovendien profiteer je nu nog van een goedkoper registratietarief.

Komt jouw voertuig nooit op de openbare weg? Toch kan het slim zijn om het te registeren. Nu kan dat nog voor relatief weinig geld. De registratie en het kenteken geven je ook de mogelijkheid om er harder mee te mogen rijden dan 25 km/u (max. 40 km/u). Daarnaast start op 1 mei 2021 een APK-plicht voor land- en bosbouwtrekkers op wielen die harder kunnen rijden dan 40 km/u. Hierover vertellen we je later meer!

 

Wij zijn dealer van